ACM pakt ‘foute huurmakelaars’ aan voor onterechte bemiddelingskosten

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dinsdag 11 juni 2019 enkele “foute huurmakelaars” lasten onder dwangsom opgelegd om hen te dwingen te stoppen met onterechte bemiddelingskosten voor huurders. Als de bedrijven doorgaan met het berekenen van deze kosten, kunnen de boetes oplopen tot 900.000 euro per overtreding.

De toezichthouder maakt niet bekend hoeveel makelaars bericht hebben gekregen.

De reden om de bemiddelaars aan te pakken zijn de vele meldingen die nog altijd via het loket ConsuWijzer binnenkomen, ondanks het wettelijke verbod op de berekening van bemiddelingskosten.

Makelaars vragen huurders hierbij om geld te betalen om een woning te krijgen. “Huurbemiddelaars maken hiermee misbruik van de kwetsbare positie van consumenten op de overspannen woningmarkt”, aldus de ACM.

Het verbod geldt voor alle kosten die een makelaar berekent voor de bemiddeling, ook als deze een andere naam krijgen. De ACM signaleert dat er ook wel gesproken wordt van bijvoorbeeld administratiekosten en contractkosten.

Volgens de toezichthouder zijn de bedragen die makelaars rekenen inmiddels wel iets gedaald. Waar vroeger vaak een maand huur werd gevraagd voor de bemiddeling, gaat het nu om een bedrag van gemiddeld 200 euro.

Bron: Nu.nl


Wil je ook tijd en geld besparen op vastgoedbeheer? Wij verhuren en beheren graag jouw vastgoed! Dat doen we voor grote en kleine vastgoedbeleggers die vastgoed bezitten. Onze focus ligt op vastgoed in de provincie Gelderland, maar onze dienstverlening is beschikbaar in heel Nederland. Wij hanteren een persoonlijke en professionele werkwijze en brengen onze huurders geen kosten in rekening ;).

Samenwerken met ons geeft je een hoop voordelen:

  • Wij werken met de nieuwste online tools en technieken zoals een online vastgoeddossier
  • Wij zijn gecertificeerd QSAM (Qualified Smart Asset Manager)
  • Uitermate goede contacten met aannemers, onderhoudsbedrijven, makelaars en beleggers.
  • Maatwerkafspraken mogelijk (bijvoorbeeld financiële mandaten)
  • UNIEK: Verhuurverzekering mogelijk!
  • Wist je dat wij zelf ook beleggen in vastgoed? Lees hier meer over ons. Daarom weten wij als geen ander wat beleggers en huurders belangrijk vinden. Uiteraard houden wij belangen gescheiden.

Meer weten of gewoon een kop koffie drinken? Neem contact op!

Call Now Button