Rendement op beleggen in winkelpanden onder druk

Tot voor enkele jaren was het zeer lucratief om te beleggen in winkelpanden. De winkels floreerden, een middagje shoppen was een bezigheid die veel mensen als een echt uitje beschouwden. Maar de rijden veranderen in rap tempo. Steeds meer winkelketens, ook zaken die al vele decennia goede zaken deden moesten noodgedwongen hun deuren sluiten. Het faillissement van familiebedrijf V&D spreekt in dat opzicht misschien nog wel het meest tot de verbeelding.

Flinke afwaardering van winkelpanden

Vanwege de terugloop van winkelbezoek moeten beleggers flink afwaarderen op hun portefeuille. Wereldhave, belegger in winkelpanden in zowel Nederland als Frankrijk, zag de waarde van zijn gebouwen in de eerste helft van 2019 flink afnemen met zo’n 123 miljoen, circa 4% van de totale waarde. Ook vastgoedbeleggers in Frankrijk zien de waarde van hun panden in rap tempo afnemen. Beleggers vrezen voor het verdampen van hun rendement en zijn daarom zeer terughoudend geworden in het beleggen in winkelpanden.

Verschil in vastgoedportefeuilles

Wereldhave is vooral gespecialiseerd in winkelcentra in kleinere steden. Ze hebben panden in onder andere Nieuwegein en Dordrecht. Daarnaast zijn er beleggers die zich richten op grotere winkelcentra in grote steden. Die hebben het voordeel dat mensen er nog wel voor willen reizen omdat er veel te bieden is. Een grote diversiteit onder 1 dak geeft de mogelijkheid voor een middagje ouderwets rondslenteren, ook bij minder mooi weer. Ook winkels in historische panden in de binnenstad doen het in sommige gevallen nog wel goed. Wereldhave zal hard aan de bak moeten om het tij te keren. De nieuwe directeur, die per 1 augustus aantreedt, heeft dus een belangrijke taak op zijn agenda.

Bron: Vastgoedbs


Benieuwd hoe wij op lokaal niveau tegen deze ontwikkelingen aankijken?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij vertellen graag wat wij in de praktijk ervaren. Wil je ook tijd en geld besparen op vastgoedbeheer? Wij verhuren en beheren graag jouw vastgoed! Dat doen we voor grote en kleine vastgoedbeleggers die vastgoed bezitten. Onze focus ligt op vastgoed in de provincie Gelderland, maar onze dienstverlening is beschikbaar in heel Nederland. Wij hanteren een persoonlijke en professionele werkwijze.

Samenwerken met ons geeft je een hoop voordelen:

  • Wij werken met de nieuwste online tools en technieken zoals een online vastgoeddossier
  • Wij zijn gecertificeerd QSAM (Qualified Smart Asset Manager)
  • Uitermate goede contacten met aannemers, onderhoudsbedrijven, makelaars en beleggers.
  • Maatwerkafspraken mogelijk (bijvoorbeeld financiële mandaten)
  • UNIEK: Verhuurverzekering mogelijk!
  • Wist je dat wij zelf ook beleggen in vastgoed? Lees hier meer over ons. Daarom weten wij als geen ander wat beleggers en huurders belangrijk vinden. Uiteraard houden wij belangen gescheiden.

Meer weten of gewoon een kop koffie drinken? Neem contact op!

Call Now Button