Vastgoedbeleggen is vastgoed, toch?

Tegenwoordig kun je op verjaardagsfeestjes maar beter niet (meer) vertellen dat je in vastgoed belegt. Zelfs de staatssecretaris van Financiën gebruikt de term “huisjesmelker” in de media voor mensen die beleggen in vastgoed met geleend geld. Op diverse fora worden vastgoedbeleggers stevig bekritiseerd. Kortom, er lijkt een hetze gaande tegen particuliere vastgoedbeleggers. Maar is dat terecht? In dit blogartikel wordt de particuliere vastgoedbelegger in de vastgoedmarkt nader geanalyseerd.

Analyse particuliere vastgoedbeleggers

De groep particuliere beleggers is, net als de omvang van de vastgoedportefeuille, omvangrijk en zeer divers zo blijkt uit het rapport van Capital Value. Er is een zeer grote groep beleggers actief met een relatief kleine woningportefeuille (tot 25 woningen). Deze beleggers hebben met name een lokaal beleggingsperspectief en zijn vaak slechts in één stad of regio actief. Aan de andere kant zijn er gespecialiseerde woningbeleggers actief met grote woningportefeuilles (tussen de 5.000 en 15.000 woningen) die meer verspreid over Nederland actief zijn. Ter illustratie: de grootste tien particuliere vastgoedbeleggers hebben samen ‘slechts’ 35 duizend woningen aldus de Volskrant. De grootste particuliere huurbazen zijn mannen van middelbare of hogere leeftijd, blijkt uit een analyse van de Volkskrant. Ze zijn selfmade en begonnen vaak met één of twee pandjes. Kopen en houden bleek een lucratieve strategie, geholpen door oplopende huis- en huurprijzen. Ze zijn doorgaans niet belust op publiciteit en werken onder de radar gestaag door aan de uitbreiding van hun woningbezit. De middenmoot van de particuliere huisbazen heeft bijna honderd tot ruim duizend woningen in de verhuur. De hekkensluiters zijn talrijk. Honderden mensen hebben bijvoorbeeld enkele tientallen woningen in eigendom. Dat kan individueel gezien een flink bezit zijn, maar het is niet genoeg voor een plaats op de Volkskrant-lijst.

Analyse verhuurwoningmarkt

Er zijn ca. 3,4 miljoen verhuurde woningen in Nederland. 69% hiervan is in handen van corporaties. De overige 31% is eigendom van beleggers. Hiervan is vervolgens 77% in eigendom van private investeerders. Kortom, van de ca. 3,4 miljoen huurwoningen zijn er ca. 615.000 eigendom van private investeerders. Dit is 18% van de totale verhuurmarkt. Van deze woningen van private vastgoedbeleggers kunnen ca. 154.000 woningen aangemerkt worden als “niet-gereguleerd”. Dit is ca. 5% van de totale verhuurmarkt. De groep ‘niet-gereguleerde woningen’ wordt ook wel aangemerkt als de vrije sector. Onderdeel hiervan is de middenhuur. Als een woning aan vereisten van een vrije sectorwoning voldoet, mag een verhuurder zelf de huurprijs bepalen. In 2018 werden door beleggers 19.000 woningen toegevoegd aan de voorraad van huurwoningen in de vrije sector zo blijkt uit dit artikel van Trouw.  “Dat is relatief veel”, zegt Johan Conijn, bijzonder hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam. “Met die 19.000 woningen dragen de beleggers zeker bij aan het verminderen van de krapte op de woningmarkt.” Analyse woningmarkt Vastgoed Actueel publiceerde vorig jaar al een artikel waarin werd geconcludeerd dat particuliere beleggers bijdragen aan een betaalbaar huurwoningaanbod: ‘Niet het midden- of hoogsegment profiteert van de particuliere verhuurders; in tegenstelling tot wat velen denken, dragen deze particuliere beleggers vooral bij aan betaalbaar huurwoningaanbod.’ Dit blijkt ook uit de analyse uit 2019 van Capital Value. Binnenkort volgt ons blog: Buy-to-let, een vloek of zegen voor de woningmarkt?

Benieuwd hoe wij op lokaal niveau tegen deze ontwikkelingen aankijken?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij vertellen graag wat wij in de praktijk ervaren. Wil je ook tijd en geld besparen op vastgoedbeheer? Wij verhuren en beheren graag jouw vastgoed! Dat doen we voor grote en kleine vastgoedbeleggers die vastgoed bezitten. Onze focus ligt op vastgoed in de provincie Gelderland, maar onze dienstverlening is beschikbaar in heel Nederland. Wij hanteren een persoonlijke en professionele werkwijze.

Samenwerken met ons geeft je een hoop voordelen:

  • Wij werken met de nieuwste online tools en technieken zoals een online vastgoeddossier
  • Wij zijn gecertificeerd QSAM (Qualified Smart Asset Manager)
  • Uitermate goede contacten met aannemers, onderhoudsbedrijven, makelaars en beleggers.
  • Maatwerkafspraken mogelijk (bijvoorbeeld financiële mandaten)
  • Wist je dat wij zelf ook beleggen in vastgoed? Lees hier meer over ons. Daarom weten wij als geen ander wat beleggers en huurders belangrijk vinden. Uiteraard houden wij belangen gescheiden.

Meer weten of gewoon een kop koffie drinken? Neem contact op!

Call Now Button